Co víte a nevíte o kávě . . .
Káva už není jen ráno vypít a jít. Proč si ráno malinko nepřivstat a udělat si z kávy malý ranní rituál? Uvidíte, jak se budete už při probuzení těšit. Ovšem není také nad to, pořídit si kvalitní kávu. Sice si pár desítek, někdy i stovek korun připlatíte, ale ta rána poté opravdu budou stát za to! Ale víte o ní víc?
Arabská pověst praví, že roku 1250 n. l. šejk Omar, který byl již zpožívání syrových kávových zrn hladový a znechucený, zkusil kávuuvařit a nálev z ní vypít. Káva se projevila jako povzbuzujícíprostředek.
Pověstz Arábie či Egypta vypráví o pastevcových kozách, které spásaly bobulepodobné třešním. Kozy po nich byly čilé a bujné. Pastevec vyprávěl otomto poznatku místnímu opatovi a ten pak nálev zkoušel pít i s mnichy.Byli pak při modlitbách svěžejší.
Při pití kávy si třeba vzpomeňte, že jste se dočetli že:
- Káva každý den ztrácí na aroma, chuti a vůni. Po upražení vydrží cca týden, po d 2 týdnech se sníží aroma na polovinu.
- Káva je pojmenována podle etiopské provincie Kaffa.
- Prvníkavárny byly zřízeny v Mekce a jmenovali se Kaveh Kanes, v Čechách sepak objevila první kavárna roku 1714, jiný pramen udává 1708, v Praze.
- Česáč kávy potřebuje k naplnění 45 nebo 60 kg žoku 3-6 dní.
- Nejvíce kyselá káva je z Kostariky a Kolumbie.
- PERKOLÁTOR je přístroj vynalezený ve Francii. Vaří se v něm hořká káva.
- VJaponsku zaplatíte v přepočtu 1600,- Kč za šálek. Bývá často dárkem knovému roku. Japonsko jako jediná země na světě slaví 1. října Den kávy.
- Nejdražší kávou světa je Jamajská Blue Mountain a podává se právě v Japonsku na nový rok.
V našem centru v Ústí nad Labem Vám můžeme nabídnout opravdu výbornou kávu, kterou nám dodává CAFFE08 a je pražená přímo po objednávce. Tím se vyvarujeme ztrátě aroma, o které právě píšeme.
Kávu CAFFE08 si můžete zakoupit přímo na eshopu zde a nebo v prodejnách NATURA p. Grešíka, který ji odebírá přímo z pražírny v Březinách u Děčína. Nyní má v nabídce kávu v 5 druzích, a to brazislkou, kolumbijskou, kostarickou, keňskou a kávu z Etiopie.
Ochutnat si ji můžete například v restauraci Výpřež v Děčíně, kde ji umí připravit na jedničku.
Text: Roman Kunert